Red Riding Hood Dropdown Menu

Tänk på.. gatufoto

Ska du ut och gatufotografera? Det kanske till och med är första gången? Gatufoto är inte det lättaste och en av många anledningar till det är nog att det känns lite ovant att ta sina bilder mitt ibland alla okända människor. Innan har jag tyckt att gatufotografi verka trist och långrandigt, men har man en kamera i handen medans man går igenom stan ser man så mycket mer än när man går utan. Man lägger märke till saker man aldrig skulle tänka på annars.
 
 
 Gå nära
Allt för ofta ställer man sig halv kilometer från sitt motiv och klickar av ett kort. En av de absolut svåraste sakerna med gatufoto är just att våga gå nära sitt motiv, men det är även det viktigaste. Jag har väldigt svårt med att gå nära okända människor, men människor med hundar kan jag stå framför och fota deras hundar. Oftast så ler dom bara och uppskattar att man fotar hunden. 
 
 Klä dig normalt
Med detta menar jag inte att du inte ska gå i färgglada kläder och sticka ut. För det har man all rätt till. Men gå inte runt och se ut som en fotograf. Med "se ut som en fotograf" menar jag gå med stor kameraväska och/eller flashig t-shirt "I'm a photographer, mfuckerrr". För då lägger folk märke till dig och flytar på sig när du tar dina bilder.
 
 Observera
Kolla runt. Spana. Hela grejen med gatufoto är att fånga det som händer, när det händer. Fokusera på det som händer runt omkring dig och gå inte igenom dina bilder när du är ute utan vänta med det till på vägen hem (eller när du är hemma). 
 
 
 Lär dig din kamera
När du väl står ute på gatan och ser ett gudomligt motiv/ljus och allt så kommer du inte ha tiden att fundera på vilken inställning du ska ha och vad alla inställningar gör för något. Så det är bra att du innan har exprimenterat lite och vet vad alla inställningar gör för något! Man vill ju inte riskera att missa en bra fotomöjlighet.
 
 Ta många bilder
Majoriteten av de bilder du tar kommer du förmodligen att kasta, men ju fler bilder du tar desto större är chansen att du får med dig några bra hem. Så var inte rädd att du tar för många bilder. 
 
 Göm inte kameran
Ett av de vanligaste nybörjar misstaget är att man försöker gömma undan kameran. Detta gör oftast så de runt omkring blir misstänksamma och går åt sidan. Var inte rädd att visa att du har en kamera, folk är vana vid det idag. Häng kameran runt halsen, le och sök ögonkontakt med folk runt omkring dig så kommer även de riktigt bra gatufotobilerna hitta dig.
 


Scroll down to comment

RSS 2.0
Comments
Written by: Hanna

söt hund :)

2013-01-26 kl 14:53:46
URL: http://hannabroman.devote.se

Comment here:

Name:
Loyal reader?

Mail: (won't be published)

URL/Blog: (if you have one)

Comment:

Trackback